Rabu, 26 Januari 2011

MALAYSIA FORUM: SUMATRA ITU MILIK MALAYSIATRIBUNNEWS.COM - Ini topik yang lagi ramai di forum diskusi topix.com. Di forum berlabel "Malaysia Forum", satu posting dari Mohd Am (Kuching, Malaysia) diberi judul kontroversial "Sumatera itu Milik Malaysia".

Mengapa begitu? Mohd Am memberi argumen berikut:

"Nama ‘Johor’ berasal dari perkataan Arab, jauhar yang bermaksud batu permata. Sebelum nama Johor dipakai, kawasan dari selatan sungai Muar hingga ke Singapura dikenali sebagai Ujung Tanah diambil sempena lokasinya di penghujung sememanjung Tanah Melayu. Bukan sekadar itu, Johor juga merupakan penghujung paling selatan daratan Asia. Sejarah Johor moden bermula seawal abad ke-16 setelah pembukaan sebuah negeri baru oleh Sultan Johor, anak kepada Sultan Mahmud Shah, sultan terakhir kerajaan Melayu Melaka yang melarikan diri dari serangan Portugis.

Kerajaan Johor berjaya mengembangkan ekonominya dan menjadi kuasa politik terpenting sesuai dengan lokasinya di laluan perdagangan timur-barat. Di zaman kegemilangan Johor, negeri ini pernah menjadi sebuah empayar besar yang mana kekuasaannya mewarisi sebahagian jajahan takluk Melaka. Empayar Johor termasuklah sampai ke Terengganu di semenanjung, kepulauan Riau-Lingga dan sebahagian pantai timur Sumatera. Bagaimanapun, Johor gagal membebaskan Melaka biarpun telah berperang dengan Portugis selama 130 tahun sepanjang penjajah itu menguasai Selat Melaka."

Ia melanjutkan:

"
Berdasarkan fakta historik ini adalah jelas bahwa Riau-Lingga dan sebahagian besar Sumatera itu adalah Jajahan Johor.. iaitu Malaysia sekarang..

Jadi sumatera itu harus balik kepada asalnya iaitu termasuk dalam provinsi Johor Malaysia..tetapi penjanjian inggeris-belanda telah memecahkan kawasan jajahan Johor iaitu Riau-Lingga dan sebahagian besar Sumatera.."


 Postingan Mohd Am (Kuching, Malaysia) diberi judul kontroversial "Sumatera itu Milik Malaysia" di forum diskusitopix.com di kanal "Malaysia Forum" mengundang ribuan komentar.

Diposting pertama kali 12 Desember 2010, klaim kontroversial Mohd Am, sampai berita ini ditulis, mengundang 11,149 komentar.

Seperti diberitakan Tribunnews.com, Mohd Am menguraikan "fakta historis" kaitan Kerajaan Johor dengan Sumatera.

Lalu ia menyimpulkan, "Jadi Sumatera itu harus balik kepada asalnya iaitu termasuk dalam provinsi Johor Malaysia."

Tentu saja, postingan Mohd Am mengundang pro-kontra. Salah satu yang tidak setuju adalah seseorang yang memberi namanya sebagai "malon-malon anjing".

Ia menulis: "klo sumatera milik malaysia tetapi malaysia adalah milik indonesia pada akhirnya sama aja lon lo ga punya tanah haha."

Mohd Am menjawab, "Jadi harusnya sumatera itu bergabung balik ke Malaysia.. sumatera juga pingin merdeka dari Indonesia kerana bentrokan etnis dan SDAnya diambil oleh Pulau Kecil Jawa.. Sumatera itu bisa dijadikan markas untuk menyerang pulau Jawa kiranya perlu.."


BENTUK CROP CIRCLE SLEMAN SUDAH DI PREDIKSI ILMUWAN JERMAN


TRIBUNNEWS.COM - Andreas Muller, seorang ilmuwan Jerman sekaligus peneliti masalah crop circle melakukan penelitian selama bertahun-tahun dan melakukan rekonstruksi desain crop circle yang sering muncul. Bentuknya, hampir sama dengan crop circle yang muncul di Berbah, Sleman,Yogya.

"Mungkin Anda tidak pernah melihatnya, namun ini adalah diagram awal yang dibuat ahli crop circle Jerman yang melakukan penelitian secara bertahun-tahun dan berdasarkan foto yang dilihatnya selama ini," kata Nancy Talbott, Direktur The BLT Research Team Inc, dan berkedudukan di Cambridge, Massachusetts, AS, kepadaTribunnews.com melalui email, Rabu (26/1/2011).

Ia menambahkan, pihaknya ingin melihat lebih jauh lagi mengenai crop circle yang ada di Yogjakarta dan terutama karena ini untuk pertama kalinya muncul di padi. "Sungguh suatu hal yang luar biasa untuk bisa mempelajarinya," kata Talbott, lagi.

UFO TEREKAM KAMERA DI BUKIT PATUK YOGYA


TRIBUNNEWS.COM, GUNUNG KIDUL — Seorang pegawai negeri sipil Gunung Kidul, DI Yogyakarta, menunjukkan foto pemandangan dengan penampakan benda misterius melayang di langit berupa titik hitam. Foto diambil dari atas bukit Patuk yang berjarak sekitar 7 kilometer dari lokasi crop circle pertama atau 4 km dari temuan crop circle kedua.

Pegawai Badan Kepegawaian Daerah Gunung Kidul Didit Widiatmoko mengaku memotret titik hitam yang diduga benda misterius yang melayang tersebut pada Minggu (16/1/2011) dua pekan lalu pukul 13.20. Dia baru menyadari adanya benda aneh itu ketika mentransfer foto dari kamera saku ke komputer jinjing miliknya. "Saya baru menunjukkan foto itu ke teman-teman setelah ada berita tentang jejak crop circle," ujar Didit, Rabu (26/1/2011).

Foto diambil ketika Didit dan istrinya mampir beristirahat di Bukit Patuk setelah pulang dari melayat. Gambar benda melayang aneh itu sekilas terlihat sepeti titik berwarna hitam dengan pendaran warna merah dan biru di sekelilingnya. Rekan-rekan Didit lalu mengunggah foto tersebut ke situs blog pribadi internet.

Hingga kini Didit tidak tahu apakah benda melayang misterius yang dipotretnya itu berkaitan dengan jejak lingkaran misterius di persawahan yang lokasinya berdekatan dengan Bukit Patuk. "Sempat kaget karena tidak tahu benda apa yang saya potret itu," ujar Didit